06 May, 2011

Review Minolta X700


Minolta X700 a fost ultimul body cu specificatii ridicate construit de Minolta inainte de a introduce revolutionarul body cu auto-focus, MAXXUM 7000.






Intordus in 1981, X700 a fost lansat ca fiind cel mai avansat SLR, cu o gama larga de accesorii care formau impreuna ceea ce s-a numit Minolta Program System (MPS). In anul aparitiei, X700 a fost numit „European Camera of the Year”. A fost fabricat pana in anul 1999, dar la inceputul anilor '90 productia s-a mutat in China.


Motivul pentru care X700 a fost extrem de popular il reprezinta modul automat de expunere. Pe langa modul complet manual si modul de prioritate de diafragma, X700 dispune de un mod complet automat, mod in care aparatul alege singur diafragma si timpul de expunere. A fost primul aparat sofisticat care poate fi folosit de orice persoana, indiferent de nivelul de cunostinte din domeniul fotografic.


X700 a fost comercializat ca o unealta profesionala si incorpora elemente care se gaseau pe camerele profesionale ale acelor vremuri. Printre aceste elemente gasim flash TTL, blocarea expunerii, si geamuri mate interscimbabile. Ii lipsea totusi o viteza mare de sincronizare a flash-ului care pe aparatele profesionale dadea posibilitatea fotografului sa foloseasca flash-ul pentru umplere pe timpul zilei. Acest lucru se datoreaza faptului ca aparatul dispune de un obturator din panza si nu de unul metalic.


Caracteristicile principale sunt:


- Control complet automat asupra diafragmei si timpului de expunere.
- Control electronic al timpului de expunere de la 1/1000s la 4s in modul automat sau prioritate de diafragma si de la 1/1000s la 1s plus BULB in modul manual.
- Activarea expometrului prin atingere, fara a fi nevoie de apasarea desclansatorului pana la jumatate. Aceasta implementare este totusi problematica in momentul in care fotograful poarta manusi deoarece aparatul nu mai „simte” degetul pe declansator.
- Verificare finala a expunerii (in momentul expunerii, dupa ce aparatul a modificat diafragma, acesta verifica inca o data expunerea).
- Ecran mat foarte luminos, in jurul caruia se pate observa diafragma aleasa, modul de expunere (M, P sau A) si viteza de expunere recomandata sau aleasa. In mod complet manual aparatul nu indica timpul de expunere selectat ci doar cel recomandat.
- Geam mat interschimbabil.
- Buton pentru blocarea expunerii.
- Declansare de la distanta atat electronica cat si mecanica.
- Alerta sonora si vizuala pentru timpul de expunere mai mic de 1/30s.
- Expometru preponderent central cu fotocelula de siliciu plus inca un expometru care masoara expunerea de pe film cand este folosit flash-ul TTL. Plaja de expunere automata de la EV1 la EV18.
- Obturator din panza cu deplasare orizontala si viteza maxima de sincronizare cu flash-ul de 1/60s.
- Corp din plastic cu schelet din metal usor.
- Pot fi folosite 2 tipuri de avansare motorizata a filmului. Auto Winder G cu maxim 2 fps si Motor Drive 1 cu 3.5 fps.
- Compensarea expunerii cu +/- 2 EV.
- Buton pentru previzualizarea campului de profunzime.
- Conector PC pentru flash de studio.
- Auto-declansator cu alerta viziuala si sonora (cea sonora poate fi oprita).


Cu toate ca modul complet automat pare foarte atractiv nu l-am folosit niciodata. Nu am fost de acord ca aparatul sa stabileasca singur campul de profunzime, decizie pe care vroiam sa o iau singur.


Aparatul pare solid, nu are parti care sa se miste. Garniturile capacului dorsal sunt de calitate si chiar dupa multi ani de utilizare nu lasa lumina sa intre. Corpul nu este nici foarte mare, dar nici foarte mic. Are dimensiunea ideala pentu a face fotografii confortabil.


Per total X700 este un body foarte bun si acompaniat de obiectivele Minolta Rokkor poate sa dea niste rezultate deosebite.







camere foto digitale

No comments:

Post a Comment